Industriële productie blog

Productietechnieken: autogeen snijden

Autogeensnijden is de bekendste en meest toegepaste techniek om laag -en ongelegeerd staal te snijden. Bij deze techniek maakt men gebruik van zuurstof en acetyleen, propaan of een speciaal soort brandgas dat door verschillende leveranciers verkocht wordt. De nodige hitte en snijsnelheid bepalen de keuze van gas/zuurtstofcombinatie. Acetyleen wordt nog steeds beschouwd als het ideale brandgas bij de meeste autogene toepassingen - en dus ook voor het snijden. Daarnaast gebruikt men ook vaak propaan.

De voordelen van het gebruik van acetyleen bij het autogeensnijden
Het kan bij alle autogene technieken gebruikt worden - het heeft een hoge prestatie bij een groot gamma aan branders - de vlam kan heel precies worden ingesteld - bij gatspuiten is een heel lage voorwarmtijd nodig - slechts een laag zuurstofverbruik in vergelijking met propaan. Bij autogeensnijden brengt men het te snijden stuk op ontstekingstemperatuur met behulp van een voorwarmen. Daarna voegt men snij-zuurstof toe, waardoor het oxidatieproces van start gaat (en ook onderhouden wordt). Dankzij de uitstroomsnelheid van de zuurstofstraal wordt de slak uit de snijvoegen weggeblazen. Deze snijtechniek is enkel mogelijk bij die materialen waarbij de slak die ontstaat een iets lagere smelttemperatuur heeft dan het bewerkte materiaal.

Manieren om autogeen te snijden
Men kan zowel handmatig autogeensnijden (met behulp van een snijbrander) als met een machine. Het is hierbij van belang de juiste soort brander en snijpitten te gebruiken, en het gamma dat op de markt in aanbod is is haast oneindig. Vooral bij de grote types van snijtafels (met meer dan één brander) kan men door middel van de juiste onderdelen heel grote snijsnelheden woeden gehaald. Het instellen van de correcte gas -en zuurstofdruk is daarbij ook belangrijk om optimaal te kunnen snijden.

Autogeen snijden: wat met de veiligheid?
Bij autogeensnijden speelt ook veiligheid een niet te onderschatten rol: de reduceertoestellen regelmatig onderhouden (en vooral ook de gasslangen) is dus ten zeerste aangeraden. Bij een veilige installatie zijn vlamovens onmisbaar: als er immers met meerdere acetyleen-branders gewerkt wordt, dat kan het autogeensnijden zorgen voor een grote afgifte van aceton, met risico's als gevolg. Het aansluiten van cilinders aan de installatie om veiligheid te creëren is dan ook essentieel. Tenslotte dient men de gesneden werkstukken vrij te maken van slak en brandhuid om problemen bij het lassen van die onderdelen in de toekomst te voorkomen.

Autogeensnijden: goedkoop en gemakkelijk
Deze snijtechniek is de allergoedkoopste en eenvoudigst toe te passen snijtechniek van metaal. De onderdelen van dergelijke installaties zijn daarbij eenvoudig te transporteren, waardoor ook werken op afstand geen enkelprobleem vormen.

Benieuwd naar een bedrijf dat autogeen snijden toepast bij metaalbewerking? Kijk dan eens op de site van Snijbedrijf Koetsier


Delen