Industriële productie blog

Nooddouches voor veiligheid op de werkvloer

Sommige werkplekken kunnen erg gevaarlijk zijn, omdat er met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Nooddouches zoals oogdouches zijn op deze plekken dan ook een must. In dit artikel vindt u informatie over wat deze douche voor de ogen precies is.

Wat zijn oog douches? - Een oog douche is een apparaat wat de ogen snel en grondig kan reinigen van schadelijke stoffen. Onder schadelijke stoffen wordt verstaan dat de stoffen bijtend, brandbaar of giftig zijn. Het oog is een erg gevoelig orgaan en deze dient dan ook op een speciale manier gereinigd te worden. Hiervoor zijn dan ook speciale oog douches ontwikkeld. Afhankelijk van de situatie kan een oog douche aangesloten zijn op het waternet of is het een douche die u overal mee naar toe kunt nemen. Oog douches kunnen worden bevestigd aan de wand, op een combinatiedouche of op een werkblad. Op deze manieren zijn oog douches altijd binnen handbereik, want het is erg belangrijk dat u deze douche zeer snel kunt gebruiken. Elke seconde telt namelijk wanneer u werkt met brandbare en chemische stoffen. Door snel te handelen, kan de schade beperkt worden of zelfs helemaal voorkomen worden.
Ook buiten kunnen oog douches geplaatst worden. Dit type is vorstbestendig en is dus te gebruiken onder alle weersomstandigheden. De temperatuur van het water wordt bij deze douche altijd tussen de 21 en 25 graden gehouden, zodat het comfortabel is voor de ogen.

Aan welke regels moet een oog douche voldoen? - De douche moet te allen tijde binnen 10 seconden bereikbaar zijn. Een oog douche moet in staat zijn om 11,4 liter water per minuut te leveren. Dit moet dit apparaat 15 minuten onafgebroken vol kunnen houden. Op deze manier kunnen de ogen goed doorgespoeld worden. De watertemperatuur dient tussen de 17 en 38 graden te zijn om zo de ogen niet onnodig te irriteren. Oog douches dienen daarnaast regelmatig gecontroleerd te worden, want zij moeten altijd voor 100% werkzaam zijn. Het kan namelijk niet zo zijn dat men bij een calamiteit geen beschikking heeft over deze douche. De installatie dient dan ook minimaal 1 keer per week te worden gecontroleerd. Dit kunt u zelf doen. Het is echter wel verstandig om één keer per jaar een professionele installateur de technische staat van deze nooddouches te laten controleren. 

Wanneer is een oog douche verplicht? - Een oog douche is verplicht wanneer er gewerkt wordt met stoffen uit een van de volgende categorieën: bijtend, sensibiliserend, zeer giftig, vergiftig, ontvlambaar, licht ontvlambaar, zeer licht ontvlambaar en ontplofbaar. Bij deze stoffen is het daarnaast ook noodzakelijk om de beschikking te hebben over nooddouches, want niet alleen de ogen kunnen geraakt worden door deze gevaarlijke stoffen. Ook de rest van het lichaam kan ernstig beschadigd raken en daarom is een nood douche verplicht.


Bronnen: http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=295  http://www.arbovakbase.nl/artikel/nood-en-oogdouche(s)-2143919.htmls 


Delen