Industriële productie blog

Een flexibele rookgasafvoer aanschaffen voor uw bedrijf

Wat is een flexibele rookgasafvoer? - Het primair doel van een rookgasafvoer is om de gassen die vrijkomen bij kachels en cv ketels af te voeren. Waar in het verleden gasafvoersystemen werden opgetrokken uit steen wordt er nu in de meeste nieuwbouwwoningen gebruikt gemaakt van flexibele rookgasafvoerbuizen. Deze nemen relatief minder ruimte in beslag en zijn tijdens de constructie makkelijker aan te leggen. Ook bij het renoveren van bestaande stenen afvoersystemen worden flexibele rookgasafvoerbuizen gebruikt. Hierbij wordt de buis gewoon aan de binnenkant van de oude gasafvoerruimte getrokken. Vanwege de flexibiliteit is dat wel mogelijk. 

Welke soorten flexibele rookgasafvoerbuizen zijn er te vinden? - De meeste flexibele afvoerbuizen zijn vervaardigd uit rvs (roest vrij staal) of aluminium. Deze zijn zeer duurzaam en gaan dus heel lang mee. Er zijn tegenwoordig ook modelen op de markt vervaardigd uit kunststof. Deze hebben als bijkomend voordeel dat ze veel flexibeler zijn dan rvs en aluminium rookgasafvoerbuizen en vooral goed van toepassing zijn in situaties waar er niet veel ruimte is voor de buis om zich te manoeuvreren. Rvs en aluminium buizen zijn namelijk minder in bochten te wringen. Ook heeft u de keuze tussen enkelwandige en dubbelwandige buizen. Bij enkelwandige buizen zult u ervoor moeten zorgen dat de buis is omringd door steen. Deze buizen zijn namelijk niet isolerend en laten dus veel warmte door. Bij dubbelwandige buizen hoeft er geen stenen behuizing aanwezig te zijn. Deze buizen kunnen dus veel gemakkelijker worden aangelegd in ruimtes waar de opbouw anders dan van steen is. Denkt u maar bijvoorbeeld aan een houten zolder.  Bij de aanschaf dient u er wel op te letten dat rvs en aluninium niet met elkaar te combineren zijn. Er ontwikkeld zich dan namelijk een oxidatieproduct van beiden. Laat u zich goed hierover informeren voordat u tot de aanschaf over gaat. 

Wie kunnen zo een flexibele rookafvoerbuis installeren? - Over het algemeen vind de installatie plaats door gerenomeerde bedrijven. Deze komen eerst de situatie bekijken en maken een begroting die zal afhangen van de situatie en uw wensen.De begroting zal ook sterk afhangen van de gebruikte materialen. Op het internet zijn er genoeg websites van bedrijven te vinden die hun diensten op dit gebied aanbieden. Een flexibele gasafvoerbuis is dus een goed alternatief voor de traditioneel uit steen opgetrokken schoorstenen en biedt dus ook nog de mogelijkheid om bij bestaande , uit steen opgetrokken, gasafvoersystemen als vervanger op te treden.De duurzame materialen waarmee deze gasafvoerbuizen zijn vervaardigd garanderen een levensduur dat niet veel verschilt met een stenen gasafvoer.
Benieuwd naar een speciaalzaak dat rookgasafvoersystemen onderdelen aanbiedt? Kijk dan op de website van Cox Geelen.


Delen